codzienność

piątek, 3 października 2014

chleb pszenno - żytni pieczony w garnku żeliwnym


Bardzo smaczny chleb pszenno - żytni na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku, który dzięki temu na lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Chleb pszenno - żytni pieczony w garnku żeliwnym jest prosty do przygotowania, bo nie wymaga długiego wyrabiania, ciasto przygotowuje się wieczorem, a piecze w dniu następnym, a sekret jego smaku tkwi w temperaturze i czasie wypiekania.


450 g mąki pszennej
100 g mąki tortowej
200 g mąki żytniej
50 g mąki pszennej graham
1 łyżka zakwasu
5 g drożdży instant
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
510 g wody


Do miski wsypać mąki, cukier, sól i dobrze wymieszać. W szklance wody rozpuścić zakwas i drożdże, dodać jogurt i wymieszać, dodać do miski z mąkami. Następnie partiami dolewać wodę i mieszać, do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulę, ułożyć w misce i szczelnie przykryć. Pozostawić miskę temperaturze pokojowej na 12 - 18 godzin. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat i podsypując mąką uformować bochenek. Bochenek przełożyć do wysypanego mąką koszyczka na około godzinę, aż wyrośnie. W tym czasie nagrzać piekarnik z żeliwnym garnkiem do 250° C. Wyjąć ostrożnie garnek, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego ciasto, po czym przykryć pokrywką i wstawić na 25 minut do piekarnika. Zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze przez przez około 25 minut. Chleb wyjąć na kratkę i ostudzić.



14 komentarzy:

  1. Piękny! Muszę w końcu zaopatrzyć się w garnek żeliwny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, ja też zainwestowałam w zeszłym roku, muszę jeszcze kupić sobie taki duży, na razie korzystam z takiego u rodziców :) Miłego piątku!

      Usuń
    2. Ja się czaję na takie okrągły ikeowski i chyba przy najbliższej wizycie w ikei go kupię. Niestety nie jest zbyt duży...

      Usuń
  2. Piękny, zachciało mi się piec, może w weekend...

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10/03/2014

    aj, muszę ten garnek żeliwny gdzieś dopaść :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię te garnkowe chleby.
    Mało pracy, a chleb zawsze wychodzi pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny!
    Chleb z garnka smakuje bosko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam garnkowego chleba:-) Wygląda bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaki fajny chlebek!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamilko, chlebek wygląda przecudnie! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaaaaaaaaaaa taki chleb przez wielkie Ch

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek zarąbiście wygląda, aż mi zapachniało przez monitor.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam piec w garnku żeliwnym. Pieczywo ma wtedy rzeczywiście smaczniejszą, chrupiącą skórkę i taki...prawdziwszy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect