Małe okrągłe cukinie faszerowane risottem z dodatkiem podsmażonej cukinii doprawione szafranem, to danie naprawdę przepyszne i pięknie się prezentujące. Risotto przygotowane na bazie dobrego ryżu i domowego bulionu, który podczas dodawania do gotującego się ryżu musi stale być gorący. Do risotta potrzebne jest też wino, które nada wspaniałego, delikatnego posmaku, oraz starty parmezan. Zapiekane cukinie faszerowane risottem doskonale smakują podane z lampką wina.
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Cukinie umyć, osuszyć i ściąć końcówki, miąższ dokładnie wydrążyć, w środki doprawić solą. Na patelni rozgrzać oliwę oraz masło i zeszklić posiekany drobno czosnek oraz cebulę, dodać drobno pokrojoną cukinię oraz miąższ z wydrążonych cukinii, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 12 minut, aż cukinia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.
1000 ml bulionu
1 szklanka ryżu do risotta
2 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
szczypta szafranu
szczypta szafranu
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
40 g parmezanu
sól
sól
Na rozgrzanym maśle usmażyć do miękkości posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać ryż i mieszać, aż stanie się szklisty, przez około 4
minuty. Dodać szafran i wmieszać wino, zredukować niemal do suchości. Wlać nabierkę
gorącego bulion i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać
kolejną i powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez około 30
minut. Zdjąć z gazu i wmieszać podsmażoną cukinię, oraz połowę startego parmezanu. Doprawić do smaku. Farszem
nadziać cukinie, posypać startym parmezanem, przykryć odciętą końcówką i ułożyć je w naczyniu do
zapiekania, wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180º C, cukinie zapiekać przez około 20 minut, aż będą miękkie.
Urocze są te okrągłe cukinie i pysznie nadziane:)
OdpowiedzUsuńZdumiewająco pysznie się prezentują te malutkie, okrągłe cukinie:-) A z nadzieniem takim bym nie wpadła:-) Świetny pomysł:-)
OdpowiedzUsuńNo pięknie. Zgłodniałam przez Ciebie :-D
OdpowiedzUsuń