Pierożki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem z mieszanych grzybów leśnych z dodatkiem wina, czosnku i aromatycznego tymianku, pieczone z owczym serem wędzonym. Francuskie pierożki z farszem grzybowo - serowym doskonale smakują gdy się do nich poda zieloną, lekką sałatkę.
200 g ciasta francuskiego
350 g mieszanych grzybów leśnych
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
50 ml wytrawnego białego wina
50 g wędzonego sera owczego
1 gałązka tymianku
sól
pieprz
1 jajko
mak
350 g mieszanych grzybów leśnych
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
50 ml wytrawnego białego wina
50 g wędzonego sera owczego
1 gałązka tymianku
sól
pieprz
1 jajko
mak
Grzyby oczyścić i dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części. W garnku rozgrzać masło, dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać grzyby, doprawić solą oraz pieprzem i wszystko razem przesmażyć. Wlać wino i mocno zredukować jego objętość. Dodać posiekany tymianek. Farsz grzybowy ostudzić. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty. Na każdy nałożyć porcję grzybowego farszu, dodać starty ma tarce owczy ser, ciasto zlepić w trójkąty. Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Pierożki piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 25 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Fajny pomysł na przekąskę:-) Uwielbiam grzyby, mam w lodówce zielonki i kombinuję co z nich zrobić na szybko:-)
OdpowiedzUsuńPrzydałby mi się taki pierożek na drugie śniadanie;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki pomysł na pierożki :-)
OdpowiedzUsuń