Jesienne mocno czekoladowe ciasto z gruszkami gotowanymi w wytrawnym białym winie, soku z cytryny, aromatyzowanymi ziarenkiem tonka, anyżem, wanilią oraz cynamonem. Gruszki najlepiej przygotować dzień przed planowanym pieczeniem ciasta. Ciasto czekoladowe z gruszkami upieczone na podstawie tego przepisu jest doskonałe i zadowoli fanów mocno czekoladowych wypieków.
500 ml wytrawnego białego wina
100 ml brązowego cukru
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
1 ziarenko tonka
1 cytryna
6 gruszek
Gruszki obrać obieraczką do warzyw, zostawić ogonki, od spodu delikatnie wyciąć gniazda nasienne. Do garnka o szerokim dnie wlać wino, dodać cukier, sok i skórkę startą z cytryny, starte ziarenko tonki, przeciętą na pół laskę wanilii, anyż oraz laskę cynamonu, całość doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego syropu włożyć gruszki, zmniejszyć ogień i całość gotować 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
150 g masła
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 jaja
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
150 g ciemnej czekolady 70%
szczypta soli
cukier puder
szczypta soli
cukier puder
Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i solą na puszystą masę, do
utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie czekoladę oraz mleko i wszystko razem dobrze wymieszać. Masę wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, w cieście równomiernie ułożyć osączone z zalewy gruszki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż
patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. W trakcie pieczenia sprawdzić czy gruszki są dobrze ułożone i w razie potrzeby delikatnie je wyprostować. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
mmm.... poezja z samego rana jeśli by mnie spytać o zdanie!:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciacho :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe jesienne ciasto!
OdpowiedzUsuńI co, jeden dostaje gruszkę, a drugi nie;-)? Poproszę o kawałek z gruszką:-) Pięknie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, każdy załapał się na gruszkę, niektórzy nawet na dwie :) Buźka!
UsuńNiesamowicie wygląda z tymi gruszkami, wow, wow ! Pychota.
OdpowiedzUsuńBoskie :) Fantastycznie wygląda z całymi gruszkami :)
OdpowiedzUsuńo kurcze ale wygląd z najwyższej półki ,ale i skład mercedesowy
OdpowiedzUsuńwow prezentuje się genialnie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie to wygląda, gratuluję pomysłu! Nie wiem, czy mi się uda ale spróbuję ten przepis u siebie, bo lubię piec, zwłaszcza czekoladowe wypieki! Fajne porady można znaleźć na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ Wiele z nich na co dzień wykorzystuję w swojej kuchni, polecam!
OdpowiedzUsuń