codzienność

poniedziałek, 13 października 2014

ciasto czekoladowe z gruszkami


Jesienne mocno czekoladowe ciasto z gruszkami gotowanymi w wytrawnym białym winie, soku z cytryny, aromatyzowanymi ziarenkiem tonka, anyżem, wanilią oraz cynamonem. Gruszki najlepiej przygotować dzień przed planowanym pieczeniem ciasta. Ciasto czekoladowe z gruszkami upieczone na podstawie tego przepisu jest doskonałe i zadowoli fanów mocno czekoladowych wypieków.


500 ml wytrawnego białego wina
100 ml brązowego cukru
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
1 ziarenko tonka
1 cytryna 
6 gruszek

Gruszki obrać obieraczką do warzyw, zostawić ogonki, od spodu delikatnie wyciąć gniazda nasienne. Do garnka o szerokim dnie wlać wino, dodać cukier, sok i skórkę startą z cytryny, starte ziarenko tonki, przeciętą na pół laskę wanilii, anyż oraz laskę cynamonu, całość doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego syropu włożyć gruszki, zmniejszyć ogień i całość gotować 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. 


150 g masła
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 jaja
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
150 g ciemnej czekolady 70%
szczypta soli
cukier puder
 

Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i solą na puszystą masę, do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie czekoladę oraz mleko i wszystko razem dobrze wymieszać. Masę wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, w cieście równomiernie ułożyć osączone z zalewy gruszki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. W trakcie pieczenia sprawdzić czy gruszki są dobrze ułożone i w razie potrzeby delikatnie je wyprostować. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem. 

11 komentarzy:

  1. mmm.... poezja z samego rana jeśli by mnie spytać o zdanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne ciacho :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe jesienne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. I co, jeden dostaje gruszkę, a drugi nie;-)? Poproszę o kawałek z gruszką:-) Pięknie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, każdy załapał się na gruszkę, niektórzy nawet na dwie :) Buźka!

      Usuń
  5. Niesamowicie wygląda z tymi gruszkami, wow, wow ! Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie :) Fantastycznie wygląda z całymi gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurcze ale wygląd z najwyższej półki ,ale i skład mercedesowy

    OdpowiedzUsuń
  8. wow prezentuje się genialnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pięknie to wygląda, gratuluję pomysłu! Nie wiem, czy mi się uda ale spróbuję ten przepis u siebie, bo lubię piec, zwłaszcza czekoladowe wypieki! Fajne porady można znaleźć na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ Wiele z nich na co dzień wykorzystuję w swojej kuchni, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect