wtorek, 7 października 2014

kacze piersi z leśnymi grzybami


Krucha i delikatna pierś kaczki podana z sosem na bazie mieszanych leśnych grzybów oraz suszonych pomidorów, doprawionych wytrawnym białym winem, czosnkiem, cebulą oraz natką pietruszki. Kacze piersi z leśnymi grzybami inspirowane przepisem z prasy, to bardzo pyszne i eleganckie danie, doskonale smakują podana z ziemniaczanym puree. 


4 piersi kaczki
800 g grzybów leśnych
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła 
125 ml wytrawnego białego wina
10 suszonych pomidorów
sól
pieprz
natka pietruszki


Grzyby oczyścić i dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części. W garnku rozgrzać masło, dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać grzyby, doprawić solą oraz pieprzem i wszystko razem przesmażyć. Wlać wino i mocno zredukować jego objętość. Dodać pokrojone w paski pomidory, wszystko razem przesmażyć, doprawić do smaku. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Piersi kaczki osuszyć, skórkę ponacinać w kratkę, bardzo ostrym nożem, oprószyć solą i pieprzem. Piersi obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, kładąc skórą do dołu, tak by jak najmocniej wytopić tłuszcz ze skóry. Od strony mięsa obsmażać do zrumienienia. Obsmażone piersi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 12 minut. Piersi kaczki podawać w towarzystwie grzybów. 

15 komentarzy:

  1. Kamila, tak z rana serwujesz to cudo...
    Uwielbiam kaczkę i grzyby!
    To idę jeść jajka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje dania jak zwykle sprawiaja, ze robie sie glodna : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilka, dobrze, że własnie zjadłam drugie śniadanie ;))
    Kaczka pięknie ponacinana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze, tak przed obiadem tu zajrzeć to niebezpieczne
    wyglada bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  5. będę robić, bo kocham kacze cycuszki, a z grzybami jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sądzę,że by mi smakowały. Bardzo smakowicie się prezentują. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. łooo...to dopiero rarytasy :)
    Wygląda przesmacznie!!!!!!
    Serdeczności :) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaczkę uwielbiam, grzyby też, ale nigdy razem ich nie jadłam.
    Wygląda obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To dziwne,ale nie wpadło mi do głowy,by połączyć kaczkę i grzyby...a przecież to taki wspaniały duet!

    OdpowiedzUsuń
  10. Z nieba mi spadłaś. W niedzielę tak zrobię na obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melduję, że zrobione:-) Tylko zamiast suszonych pomidorów dałam pieczone:-) Wyszło pysznie:-)

      Usuń
    2. Marzenko, cieszę się, że smakowało, a zamiana na Twoje pieczone pomidory na pewno dobrze zrobiła :) Buziaki!

      Usuń
  11. Kamilo, no właśnie masz absolutną rację, eleganckie dania wychodzą z "3" składniów na krzyż, i to wszystko. Klasyczne połączenia i technika, to jest całe cluo gotowania. absolutnie świetny przepis.Od chyba 10 minut wpratuję się w tę kacze cycki i nie mam dość.

    Pozdrawiamy serdeczenie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaczka i grzyby to para tak doskonała jak jabłka i cynamon. Musi być rewelacyjne.

    Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect