Miękkie, drożdżowe bułeczki z dodatkiem puree z dyni, które nadaje im pięknego pomarańczowego koloru. Bułeczki są łatwe do przygotowania, a z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje. Przepis na pyszne, słoneczne bułki dyniowe dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014.
500 g mąki pszennej
2 jajka
100 g masła
5 g drożdży
2 łyżki śmietany
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka soli
pestki dyni
W misce wymieszać śmietanę z drożdżami, dodać roztrzepane jajka oraz puree z dyni i dobrze wszystko wymieszać. Do miski przesiać mąkę z solą i dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić je na 10 części. Każdą część rozwałkować, zwinąć w rulon. Bułki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, na około 20 minut, aż się ładnie zrumienią.
Piękne!
OdpowiedzUsuńChętnie upiekę.
Miłego dnia.
wygląda ją super! proponuję zaopatrzyć pobliską piekarnię w takie, na pewno sprzedałyby się w mgnieniu oka! :)
OdpowiedzUsuńO bardzo lubię takie bułeczki!
OdpowiedzUsuńJak pięknie uformowane! Wypieki z dynią należą do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają tak zwinięte :)
OdpowiedzUsuńOj chętnie się skuszę na Twoje bułeczki:-)
OdpowiedzUsuń