piątek, 24 października 2014

bułki dyniowe


Miękkie, drożdżowe bułeczki z dodatkiem puree z dyni, które nadaje im pięknego pomarańczowego koloru. Bułeczki są łatwe do przygotowania, a z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje. Przepis na pyszne, słoneczne bułki dyniowe dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014.


    500 g mąki pszennej
    2 jajka
    100 g masła
    5 g drożdży
    2 łyżki śmietany
    1 szklanka puree z dyni
    1 łyżeczka soli
    pestki dyni



      W misce wymieszać śmietanę z drożdżami, dodać roztrzepane jajka oraz puree z dyni i dobrze wszystko wymieszać. Do miski przesiać mąkę z solą i dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić je na 10 części. Każdą część rozwałkować, zwinąć w rulon. Bułki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, na około 20 minut, aż się ładnie zrumienią. 



      6 komentarzy:

      1. Piękne!
        Chętnie upiekę.
        Miłego dnia.

        OdpowiedzUsuń
      2. wygląda ją super! proponuję zaopatrzyć pobliską piekarnię w takie, na pewno sprzedałyby się w mgnieniu oka! :)

        OdpowiedzUsuń
      3. O bardzo lubię takie bułeczki!

        OdpowiedzUsuń
      4. Jak pięknie uformowane! Wypieki z dynią należą do moich ulubionych.

        OdpowiedzUsuń
      5. Ślicznie wyglądają tak zwinięte :)

        OdpowiedzUsuń
      6. Oj chętnie się skuszę na Twoje bułeczki:-)

        OdpowiedzUsuń

      Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
      Snow-Falling-Effect