sobota, 11 października 2014

chutney figowy


Chutney figowy to wyborny dodatek do serów, szczególnie kozich i owczych, jest doskonały do dziczyzny, wszelakich pasztetów, wędlin czy też mięs. Pyszny chutney figowy przygotowany na podstawie przepisu Annick Jeanmairet podpatrzonego u Bei.
500 g fig
100 g brązowego cukru
75 ml octu z białego wina
200 g cebuli
500 g jabłek
75 g rodzynek
1 goździk
1 łyżeczka kolendry
5 centymetrów korzenia imbiru
szczypta cynamonu
szczypta soli

Do garnka dodać pokrojone na ćwiartki figi, pokrojoną w piórka cebulę, obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wszystkie pozostałe składniki. Całość zagotować i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu, do czasu, przez około 40 minut, aż masa zgęstnieje. Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć wygotowanymi pokrywkami.


9 komentarzy:

  1. Pycha!
    Sezon na figi u nas w pełni,ale o dobrą figę nie jest łatwo...

    OdpowiedzUsuń
  2. I jaki ma piekny, jesienny kolor!
    Milo mi, ze przepis sie przydal :)
    Pozdrawiam serdecznie i milego weekendu zycze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten chutney zdecydowanie skończyłby u mnie jako dodatek do serów. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z figami to wiadomo pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boski:-) I jak musi smakować z serami...;-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect