codzienność

sobota, 14 czerwca 2014

syrop różany


Syrop różany innym sposobem
Świeżych listków z róż wziąć kilo, zalać je na misce 2 szklankami wrzącej wody nakryć serwetką, niech tak postoi godzinę. Poczym płyn przelać przez serwetę, a liście pozostałe na misce suto skropić cytryną i rozcierać, aż się sok pokaże; wtenczas wlewać po troszę wody różanej i znów rozcierać, przelać przez płótno i zmierzyć. Na szklankę płynu wziąć szklankę cukru, gotować, szumując starannie, do zwykłej gęstości. Ostudzić i wlać do butelki.
Marja Śleżańska
Kucharz polski
1932


Róża uwodzi swoją delikatnością i obłędnym zapachem, który całkowicie opanowuje zmysły. Syrop z tego cudownego kwiatka ma wspaniały smak, piękny kolor i jest bardzo aromatyczny. Ten syrop podczas upałów doskonale smakuje dolany do wody z lodem, sprawdza się w deserach, lodach, nadaje się do letnich orzeźwiających drinków, herbaty czy też koktajli. Przepis na syrop różany dodaję do akacji Jem kwiaty 2014. 


500 g płatków róży cukrowej
2000 ml wody
sok z 2 cytryn
cukier

Oczyszczone płatki róży umieścić w misce, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie zlać wodę różaną, a płatki róży skropić sokiem z cytryny i rozcierać, aż pokaże się sok. Sok zlać, dodać do wody różanej. Płyn przecedzić przez gazę, zmierzyć i na każdą szklankę dodać szklankę cukru. Wywar wstawić na kuchenkę, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Jeszcze gorący wywar przelać do wyprażonych słoików i zamykać wygotowanymi i osuszonymi pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu.


6 komentarzy:

  1. Ambrozja w czystej postaci , rajski syrop dla bogów , ach ,a moje kwiatki zjadły czarne robaczki

    OdpowiedzUsuń
  2. nie robiłam jeszcze czegoś takiego, Twoje zdjęcia są tak cudne i zachęcają do podjęcia wyzwania wykonania samemu syropu!
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, on musi być niebiański. Po prostu!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam taki w zeszłym roku ,jeszcze mi został malutki słoiczek ,ale masz absolutną rację,jest przepyszny do wody z lodem:)))wczoraj nastawiłam likier z płatków róży,ależ ma piękny kolor:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten syrop musi być obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale boski musi być:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect