Serbskie ciasteczka waniliowe, zwane vanilice, to przepyszne ciacha upieczone na bazie mielonych orzechów przekładane dżemem morelowym. Ciasteczka muszą być małe i koniecznie okrągłe, można je wycinać nakrętką od butelki. Ciasteczka upieczone zostały na podstawie przepisu z serbskiego bloga Zaboravljene poslastice.
125 g smalcu
115 g cukru
115 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 jajka
125 g mielonych orzechów
300 g mąki pszennej
2 jajka
125 g mielonych orzechów
300 g mąki pszennej
W misce wymieszać smalec z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać zmielone orzechy oraz mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie małego kółka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 7 minut. Jeszcze ciepłe ciastka przełożyć dżemem morelowy.
Bardzo mnie zaciekawiłaś tym przepisem. Śliczne i pyszne ciasteczka.
OdpowiedzUsuń