codzienność

środa, 6 grudnia 2023

drożdżówki z białym makiem

Drożdżówki z białym makiem, są przepyszne i bogate w makowe nadzienie. Te drożdżowe maluchy z doskonałym nadzieniem, polane lukrem, są szybkie do przygotowania. Ciasto do tego przepisu przygotowuje się wieczorem przed pieczeniem i dobrze się z nim pracuje, nadzienie makowe też można przygotować wieczorem.

250 g białego maku
100 g cukru
50 g rodzynek
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g miodu
25 ml likieru migdałowego
30 g masła

W garnku zalać mak wrzącą wodą, odstawić do wystudzenia, a następnie odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć mak z miodem, mielonymi orzechami, skórką pomarańczową, rodzynkami oraz likierem. Odstawić do wystudzenia.

500 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 ml mleka
9 g suchych drożdży
75 g masła
szczypta soli
skórka z 1/2 pomarańczy

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z pomarańczy i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto w misce przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Rano wyłożyć miskę z ciastem do temperatury pokojowej na 60 minut. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt. Na wierzchu równomiernie rozłożyć masę makową, ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem w kształt rombów na około 12 kawałków. Kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
sok z 1/4 pomarańczy

Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect