Piernikowe szyszki, to przepyszne ciasteczka, o uroczym kształcie. Do ich upieczenia potrzebna jest specjalna drewniana foremka. Ciasteczka są doskonałe do podjadania, zapakowania jako słodki upominek albo stanowią jadalną dekorację świątecznego tortu piernikowego. Ciasteczka upieczone zostały na podstawie tego przepisu.
100 g cukru
80 ml wody
150 g miodu
100 g masła
3 żółta
425 g mąki pszennej
2 g sody
2 g soli
cukier puder
W garnku o grubym rozpuścić cukier, ostrożnie dodać wrzącą wodę. Na przemian dodawać przyprawy, miód, masło i sól. Gotować, ciągle mieszając, aż będzie masa będzie jednolita. Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie dodać do masy żółtka i ubić. Następnie wmieszać do masy mąkę z sodą i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, formę do szyszek oprószyć mąką, kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200º C przez około 15 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Szyszki podawać posypane cukrem pudrem.
Kamilo, piekne!
OdpowiedzUsuńBea, aż mnie przyjemne ciary przeszły jak zobaczyłam komentarz od Ciebie. Miło, że jesteś, Bea jest tylko jedna :)
Usuń(nowe konto, ale stara Bea, ta z "Kuchni" ;))
OdpowiedzUsuńBeo, nie mogę Cię znaleźć w sieci...
UsuńPiękne! Pokaż foremki, proszę.
OdpowiedzUsuńAmber, proszę o to taka foremka :)
Usuńhttps://www.google.com/search?q=DREWNIANA+foremka+szyszka&oq=DREWNIANA+foremka+szyszka&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigAdIBCDY2OTFqMGo0qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8