Przekładane ciastka orzechowe, inspirowane tym przepisu są przepyszne i pięknie pachną żurawiną. Z ciastem dobrze się pracuje, ciastka podczas pieczenia nie odkształcają się. Ciasteczka, są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych.
600 g mąki pszennej
440 g masła
120 g mielonych orzechów
320 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
440 g masła
120 g mielonych orzechów
320 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w okrągłym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
150 g czekolady
80 g orzechów
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
200 g żurawin na specjalną okazję
80 g orzechów
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
200 g żurawin na specjalną okazję
Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę, dodać posiekane orzechy i całość zagotować, ciągle mieszając. Gotować, aż woda odparuje, a cukier zacznie się powoli karmelizować. Do masy orzechowej dodać cynamon, sól i wymieszać, gotować, aż orzechy delikatnie się zrumienią. Masę orzechową rozłożyć na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Orzechy połamać na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuścić w garnuszku. Połowę ciastek dekorować czekoladą oraz orzechami. Ciastka bez dekoracji posmarować marmoladą i przykryć drugim udekorowanym ciastkiem, przycisnąć aby się skleiły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.