Ciastka kasztanowe z dodatkiem mąki kasztanowej i nadziane kasztanowym kremem, są urocze. Ciastka są przepyszne i umilą przedświąteczne chwile przy kawie.
230 g mąki pszennej
20 g mąki kasztanowej
70 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
20 g mąki kasztanowej
70 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
Masło posiekać z mąkami, dodać cukry, sól i jajko i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.
50 g kremu z kasztanów
cukier puder
cukier puder
Ciastka z dziurką osypać cukrem pudrem. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki kremem i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.
Wspaniałe. Uwielbiam kasztany. Upiekę je w Nowym Roku. Dużo dobra na 2024!
OdpowiedzUsuń