Migdałowe ciastka, upieczone na podstawie tego przepisu są przepyszne i pięknie pachną. Z ciastem dobrze się pracuje, ciastka podczas pieczenia nie odkształcają się. Ciasteczka, są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.
300 g mąki pszennej
220 g masła
60 g mielonych migdałów
160 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
220 g masła
60 g mielonych migdałów
160 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w okrągłym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
150 g czekolady
50 g migdałów
30 g płatków migdałowych
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
50 g migdałów
30 g płatków migdałowych
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę, dodać posiekane migdały oraz płatki i całość zagotować, ciągle mieszając. Gotować, aż woda odparuje, a cukier zacznie się powoli karmelizować. Do masy migdałowej dodać cynamon, sól i wymieszać, gotować, aż migdały delikatnie się zrumienią. Masę migdałową rozłożyć na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Migdały połamać na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuścić w garnuszku. Ciastka dekorować czekoladą oraz migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.