16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Chleb buraczkowy, ma chrupiącą skórkę i miękki miękisz oraz piękny różowy kolor, który zawdzięcza dodatkowi soku z buraka. Chleb ma tylko kilka składników, jest łatwy do upieczenia, jego przygotowanie należy rozłożyć w czasie.
50 g zakwasu żytniego
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej 720
200 g wody
7 g soli
W misce wymieszać wodę z zakwasem i mąkami oraz solą, tak aby wszystko dobrze się połączyło. Odstawić ciasto na 60 minut pod przykryciem.
50 g zakwasu żytniego
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej 720
200 g soku z buraków
7 g soli
5 g czarnuszki
W misce wymieszać sok z zakwasem i mąkami oraz solą, tak aby wszystko dobrze się połączyło. Odstawić ciasto na 60 minut pod przykryciem. Po tym czasie na blacie posypanym mąką rozciągnąć na kwadrat białe ciasto chlebowe, na nim położyć rozciągnięte na kwadrat burakowe ciasto chlebowe. Wszystko razem zawinąć w rulon i utworzyć podłużny bochenek, przełożyć go do koszyczka rozrostowego. Odstawić do wyrastania do lodówki na całą noc. Po tym czasie koszyczek wyjąć z lodówki i odstawić chleb w temperaturze pokojowej do wyrastania jeszcze na 60 minut. Chleb naciąć bezpośrednio przez pieczeniem, posmarować wodą i posypać czarnuszką. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez 20 minut, obniżyć temperaturę do 220° C i dopiekać kolejne 20 minut. Studzić na kratce.
Ale on ładny! :) Miłego świętowania!
OdpowiedzUsuńBardzo ładny buraczkowy ślimak. No i pyszny środek. Dobrego chleba na zawsze!
OdpowiedzUsuńOoo bardzo pomysłowy :) Myślę, że zrobienie ślimaka ze względu na barwiące moce buraka było wyzwaniem :) Piękny chleb! Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńWow, uwielbiam takie kolorowe wiry. Dziękuję za ten pyszny post z okazji Światowego Dnia Chleba.
OdpowiedzUsuń