Ciasto z kremem budyniowym i gruszkami, to pyszne połączenie kakaowego biszkoptu z galaretką i kremem. Ciasto biszkoptowe dzięki nasączaniu likierem gruszkowym Poire Williams jest wilgotne i ma piękny aromat. Ciasto warto przygotować dzień przed podaniem, aby ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki. To ciasto jest idealne na przyjęcia lub rodzinne spotkania przy kawce.
4 jajka
30 g kakao
110 g mąki pszennej
160 g cukru
80 ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30 g kakao
110 g mąki pszennej
160 g cukru
80 ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać olej i ubić. Dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej blachy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C, na około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.
1000 g gruszek
500 ml wody
3 galaretki gruszkowe
500 ml wody
3 galaretki gruszkowe
Do garnka włożyć pokrojone na kawałki gruszki, wlać wodę i całość zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia.
30 ml likieru gruszkowego
50 ml wody
50 ml wody
W szklance wymieszać składniki nasączenia. Pierwszą część ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić 1/2 ilości nasączenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, odstawić do całkowitego stężenia.
4 żółtka
500 ml mleka
160 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
200 g masła
20 ml likieru gruszkowego
500 ml mleka
160 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
200 g masła
20 ml likieru gruszkowego
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec wmieszać do masy likier. Na galaretce rozsmarować krem, wyrównać powierzchnię. Na kremie ułożyć drugi biszkoptowy blat, skropić go nasączeniem.
50 g masła
25 g kakao
25 g kakao
60 g cukru pudru
30 ml mleka
Do garnuszka włożyć masło, dodać cukier, kakao oraz mleko, polewę podgrzewać, nie gotować, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasto. Ciasto odstawić do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.