Chleb gryczany z cebulką z przepisu Gucia jest bohaterem październikowej piekarni Amber. Chleb jest bardzo bogaty w smaku, w swoim składzie ma różne rodzaje mąki i jest aromatyczny dzięki dodatkowi smażonej cebuli. Pieczenie w garnku żeliwnym sprawia, że chleb ma chrupiącą skórkę i miękki miękisz.
300 g zakwasu żytniego
100 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej
540 g wody
15 g soli
30 g miodu
20 g masła
130 g smażonej cebuli
W misce wymieszać mąki z zakwasem i wodą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól, miód i kontynuować wyrabianie na drugiej prędkości do dobrego wyrobienia siatki glutenowej i wyraźnego oddzielania się ciasta od ścianek miksera, przez około 25 minut. Następnie do ciasta dodawać po kawałku masło oraz cebulę i dobrze połączyć wszystko z masą. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem do wyrastania na około 15o minut. Międzyczasie składać ciasto cztery razy w odstępach czasu. Ciasto wyłożyć na posypanym mąką blacie, podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować kule i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie uformować bochenki, przełożyć do koszyczków i pozostawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Piec chleby w garnku żeliwnym przez 20 minut z pokrywką w temperaturze 240° C, kolejne 15 minut bez pokrywki w 220° C. Chleby studzić na kratce.
Chleb gryczany z cebulką na blogach:
Konawalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne
Pysznie upieczony. I ten mięciutki środek. Bardzo dziękuję za wspólny październik w Piekarni.
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, pięknie upieczony. Miło było razem wypiekać, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńTak chrupiącej skórki to bardzo zazdroszczę i cieszę się, że chlebek smakował. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te kromeczki. :) Dziękuję za wspólny czas! :*
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł. Nam też bardzo smakował:-)
OdpowiedzUsuń