codzienność

czwartek, 27 października 2022

kakaowe makaroniki

Zamówienie
Boża krówko, leć do nieba - przynieś mi kawałek chleba,
chociaż, przyznam, z większym smakiem
zjadłbym kawał placka z makiem,
albo rurki z czekoladą, albo struclę z marmoladą.
Przynieś babkę nadziewaną i różowe ciastka z pianą.
Oraz trzy makaroniki, cztery keksy, dwa pierniki,
dalej: lody waniliowe oraz krówki śmietankowe.
Przynieś chałwę i landrynki, pomarańcze, mandarynki,
ananasy, marcepany, winogrona i banany,
moreli ze dwie skrzynie, i daktyle, i brzoskwinie,
 i rodzynki, i migdały, funt karmelków, kwaśnych, małych,
gruszki w cukrze, no i figi, mogą też być makagigi,
Marmoladki i wafelki, i blok czekoladowy wielki.
Przynieść także pączków sześć, bo zachciało mi się jeść!
A dla moich sióstr i matki - przynieś, krówko, dwie pomadki.
"Chlebuś raz!" - biedronka pisła
I do nieba w górę prysła.
Magdalena Samozwaniec

Kakaowe makaroniki, zostały przygotowane na bezie włoskiej i są przekładana masą na bazie mascarpone.

150 g mielonych migdałów
35 g kakao
115 g cukru pudru
60 g białek

W miski przesiać mielone migdały, kakao i cukier, wymieszać. Dodać białka i całość wymieszać, wyrabiając gęstą masę.

150 g cukru
50 ml wody

Do garnka wlać wodę dodać cukier i całość zagotować do temperatury 117° C.

60 g białek
35 g cukru

W misce ubić białka na sztywno, dodać cukier i ubić. Cały czas ubijając dodawać stopniowo gorący syrop. Całość ubijać do momentu, aż temperatura spadnie do 40° C. Do masy z mielonymi migdałami dodawać porcjami ubite białka, mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka. Ostatnią porcję białek wmieszać bardzo delikatnie. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką około centymetra. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże makaroniki pozostawiając między nimi spore odstępy. Po zapełnieniu całej blaszki, odstawić ją na godzinę, by makaroniki się wysuszyły. Dobrze wysuszone nie będą się kleiły przy dotyku, a na ich powierzchni utworzy się skorupka. Makaroniki piec w piekarniku rozgrzanym do 150º C przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 120º C i piec kolejne 6 minut. Ostudzić przed zdjęciem z blachy.

150 g mascarpone
15 g cukru z wanilią

Ser mascarpone miksować z cukrem, aż stanie się puszysty. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i przekładać makaroniki.

1 komentarz:

  1. Muszą być pyszne! Oj dawno nie piekłam, ale jak się zbiorę to...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect