codzienność

czwartek, 20 października 2022

jabłecznik

Jabłecznik, to przepyszne ucierane ciasto z jabłkami o aromacie cynamonu. Ciasto jest lżejsze niż tradycyjna szarlotka na cieście kruchym i bardzo proste do upieczenia. To ciasto jest bardzo uniwersalne i zawsze smakuje. Jabłecznik zyskuje w smaku z każdym dniem, jest bardzo wilgotny i puszysty.

1000 g jabłek
120 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieścić w garnku, dodać cukier, cynamon i całość podgrzać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek i wyparowania soku. Całość odstawić do ostudzenia.

250 g masła
160 g cukru
6 jajek
90 ml mleka
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać kolejno żółtka po jednym, kolejne dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko i utrzeć. Na samym końcu wmieszać do ciasta białka ubite na sztywno z solą. Połowę ciasta przełożyć do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ciasto 12 minut. Formę wyciągnąć z piekarnika. Na cieście rozsmarować masę jabłkową. Na jabłkach rozsmarować równomiernie pozostałe ciasto. Formę umieścić w piekarniku i piec ciasto przez około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 

160 g cukru pudru
sok z 1/4 cytryny

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect