codzienność

piątek, 30 września 2022

sernik z ricotty z brzoskwiniami


Sernik, jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy, przygotowany na spodzie z kakaowych herbatników z dodatkiem soczystych brzoskwiń. Sernik z ricotty z brzoskwiniami, jest pyszny i umili chwile przy jesiennej kawie, sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzić go w lodówce.

200 g herbatników kakaowych
100 g masła

Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

1000 g ricotty
160 g cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
4 brzoskwinie
cukier puder

W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, budyń i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na herbatniki, wygładzić, na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec około 60 minut. Sernik schłodzić przez noc, podawać posypany cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Te włoskie sery dają bardzo delikatne wypieki. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszedł i zapewne smakuje tak, jak wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect