codzienność

poniedziałek, 19 lipca 2021

wełniany chleb bułkowy


Lipcowa piekarnia Amber piecze ciasto wełniane, które jest ostatnio bardzo popularne w internecie, a nazwę zyskało od wyglądu, który przypomina motki wełny włożone jeden obok drugiego do koszyka. Wełniany chleb bułkowy, z przepisu z bloga Bake to the roots, z nadzieniem z orzechów lasowych jest bardzo smaczne, delikatne i puszyste, wspaniale rośnie i dobrze smakuje.

2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
30 g masła
100 g mielonych orzechów laskowych

Do garnuszka włożyć masło, dodać mleko i cukier, całość pogrzać. Dodać orzechy laskowe i wszystko razem wymieszać, odstawić do ostudzenia.


80 ml mleka
100 ml śmietany do ubijania
8 g suchych drożdży
325 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Do miski wlać ciepłe mleko, śmietanę, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, mąkę i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podzielić równo na 5 części. Każdą część rozwałkować do owalnego kształtu, gęsto naciąć na połowie długości. Na całej części ciasta ułożyć część nadzienia i zwinąć w bułeczkę. Tak uformowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.

2 łyżki mleka

Po tym czasie wierzch ciasta posmarować mlekiem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. 

Wełniany chleb bułkowy na blogach:

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

 

11 komentarzy:

  1. Ale okazały chlebuś. Pięknie wyrósł.
    Dziękuję za lipcowy weekend w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięty i niezwykle puszysty!
    Dziękuję za wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wypieczony a miękisz perfekcyjnie wełniany :-) Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny i pięknie wełniany. Bardzo mi się podobało to lipcowe zwijanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo miękki i puszysty! A i skórka ślicznie rumiana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki fajny wspólny wypiek przeszedł mi koło nosa. Nadzienie orzechowe bardzo mi tu pasuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrośnięty, puszysty i ... wełniany ;-) Do następnego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebuś wypieczony :-) Lipcowe, upalne pozdrowienia przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kamila super Ci się udał :) Bardzo zgrabny i żółciutki, mniam. Pozdrawiam serdecznie Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale urósł, normalnie chciał uciec z formy , pysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect