niedziela, 16 lutego 2014

rogaliki z konfiturą aroniową


Rogaliki są bardzo kruche i delikatne, można je, w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowywać dłużej, radzę wtedy upiec je z co najmniej dwóch porcji, bo znikają w ekspresowym tempie. Pyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą aroniową doskonale umilą spotkanie przy kawce. 


200 g mąki krupczatki
300 g mąki pszennej
250 g masła
80 g drożdży
1 łyżka cukru
100 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 jajko
konfitura aroniowa 
cukier puder

W misce rozrobić drożdże z cukrem, dodać mąki, sól oraz miękkie masło i zacząć wyrabiać ciasto, dodać śmietanę i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto wypłynie. Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na części, każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć konfiturę i zwinąć rogalik. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut, aż się zrumienią.  Rogaliki po ostudzeniu polukrować.

4 komentarze:

  1. O tak ta drugą porcje upieczonych rogali Kamilka spakuj i ślij Alci, dobrze? Udały się idealnie, zgrabne, oj zgrabne

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ pyszności, rogaliki wyglądają wspaniale, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby były z cukrem pudrem to nie odeszłabym od stołu;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect