niedziela, 23 lutego 2014

czekoladowe ciasteczka


Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu mocno czekoladowe ciasteczka, pięknie pachną i fantastycznie smakują. Przepyszne ciasteczka przygotowane specjalnie na Czekoladowy Tydzień można wycinać w dowolnym kształcie, a stempelkiem wyczarować najróżniejsze motywy.  


100 g gorzkiej czekolady
120 g masła
80 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajko, cukier, sól, ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Owinąć ciasto folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów, foremką wykrawać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 12 minut, w piekarnik nagrzanym do 180º C. Ciasteczka studzić na kratce. 




7 komentarzy:

  1. mniam! muszę w końcu sobie kupić ten stempel!

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze!
    Sięgam po kilka...

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie równiutkie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudowne ciasteczka, częstuję się do herbatki;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect