sobota, 15 lutego 2014

chleb czekoladowy


Na widok wnętrza Hali Czekoladowej goście „zaniemówili z wrażenia. 
Byli oszołomieni. Ogłuszeni. Stali nieporuszeni. 
Ogrom tego, co widzieli, po prostu ich sparaliżował”.
Hala Czekoladowa w ogóle nie przypomina wnętrza typowej hali w fabryce.
Gości zdumiała jej wielkość, ale moim zdaniem nie tylko to.
W hali produkcyjnej powinny stać stoły, jakieś warsztaty,
być różne urządzenia i maszyny oraz mnóstwo pracowników.
Jednak w Hali Czekoladowej rośnie łąka pełna kwiatów
i innych roślin i płynie przez nią rzeka pełna czekolady.
W połowie rzeki znajduje się wodospad i system rur wysysających 
czekoladę do miejsc produkcji słodyczy. Wszystkie rośliny są jadalne.
Jest to tak niesamowite i fantastyczne miejsce, 
że goście ze zdumienia nie wiedzieli, co powiedzieć i jak się zachować.
Roald Dahl
Charlie i fabryka czekolady


Jak w fabryce czekolady powstały pyszne czekoladowe chleby na wspólnym lutowym spotkaniu u Amber. Pachnący czekoladą chleb na zakwasie zaproponowała Bea, przepis pochodzi książki Emmanuela Hadjiandreou "How to make bread". Ten łatwy do przygotowania chleb jest bardzo aromatyczny, dodatek rodzynek przełamuje wytrawny smak chleba i świetnie komponuje się z jego czekoladowym aromatem. Chleb czekoladowy bierze udział w Czekoladowym Tygodniu.


170 g zakwasu pszennego
250 g wody
330 g mąki pszennej chlebowej
200 g rodzynek 

80 g groszków czekoladowych
8 g soli
20 g kakao


Wymieszać rodzynki i groszki czekoladowe, w drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z ciepłą wodą, dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zacząć wyrabiać ciasto, chwytając porcję ciasta z brzegu, lekko naciągnąć i przyciskać w środek ciasta, lekko obracać misę i powtarzać tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzać składnia ciasta 8 razy, co powinno zająć około 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę, stać się bardziej sprężyste i stawiające opór. Po tym przykryć misę i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ponownie powtórzyć proces składania ciasta i odpoczynku, następnie przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować je, uderzają pięścią w jego środek. Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie, podzielić ciasto na dwie równe części i uformować z nich kule. Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas wyrastania. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, może to potrwać od 3 do 6 godzin. Na około 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240° C, na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy szklankę wodę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na papier do pieczenia, posypać wierzch mąką i naciąć, przełożyć na rozgrzaną blachę, wlać wodę do przygotowanego naczynia i obniżyć temperaturę do 220° C. Chleb piec około 30 minut, aż będzie ładnie brązowy. Po tym czasie ostudzić na kratce.


 Pysznie czekoladowo jest też u:

 Amber - Kuchennymi Drzwiami
Ani - Bajkorada
Ani - Nie tylko na słodko
Ani - Moje pasje. Kuchnia i ogród
Ani - Pieczywo na zakwasie

Agi - W sezonie 
Alutki - Nieład mAlutki
Arniki - Arnikowa kuchnia
Bei - Bea w kuchni
Bożeny - Smakowe kubki
Bożeny - Moje domowe kucharzenie
Doroty - UgotujmyTo.pl
Doroty - Moje małe czarowanie
Gallicy - Zakalce mojego życia
Gatity - Kulinarne przygody Gatity
Gosi - Co do jedzenia
Gucia - Kuchnia Gucia
Joli - Nasze życie od kuchni
Kreci - By było przyjemniej
Magdy - Konwalie w kuchni
Małgosi -  Akacjowy blog. W podróży i w kuchni
Margot - Kuchnia Alicji
Marghe - Po prostu Marghe
Mimbly - Pierogi ruskie raz
 
Pychciasta 
Renaty - Forks’N'Canvas
Tosi - Smakowity chleb
Wiosenki - Eksplozja smaku
Wisły - Zapach chleba
Zufiki - Zufikowo
Żabki - Healthy craving
Żanety - Poradniczanka

32 komentarze:

  1. Kamila,chleb przecudny!
    Piękne dwa bocheneczki.
    Idealnie Ci się upiekło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny! Pięknie urósł! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No , no kochana chleb udał się perfekcyjnie ,a jaka uroda fiu fiu
    Wiesz Kamilka? Ja jestem średnio czekoladowa ,ale ten chleb to inna bajka, zakochałam się w jego smaku :D
    Fajnie piec w takim towarzystwie*

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski chlebus! Prazki od koszyczka jak malowane! Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękny jest Kamilko! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilko, ślicznie wygląda i te dziury! :))
    No i wstęp idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamilo, wspanialy!!! Prezentuje sie nader profesjonalnie :)
    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje Ci za ten wspolny czas :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb wygląda wspaniale, dziękujemy za wspólne pieczenie, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. obłędny chlebek!!! SZKODA, ŻE U MNIE CZEKOLADY NIE MOŻE NIKT OPRÓCZ MNIE!

    OdpowiedzUsuń
  11. No tak, zgadza się, dzięki gromadzeniu nas co miesiąc we wspólnym dziele pieczenia chlebów, czujemy sie jak w fabryce wypieków.
    Z ciekawością przeczytałam wstęp, trudno o lepszy do tego wybitnego w smaku i ciekawego chleba.
    Chleb jest cudownie dziurzasty , z pięknym rysunkiem koszyka.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniami! :) bajeczny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak piękny bochen że zaraz zabiore pajde i zmykam. Dziekuję za wspólne opieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ napakowany rodzynkami - wygląda jak sito:-)) Raczej przypomina ciasto na słodko, inny rodzaj keksu:-) Bardzo żałuję, że tym razem mi się nie udało;-(

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebowe piękności i na dodatek czekoladowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejny przepiękny mocno czekoladowy chleb !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały!!! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny wstęp do tego wpisu... Chleb zachwyca wyglądem zewnętrznym, a miąż? Nic dodać, nic ująć. Dziękuję zawirtualną czekoladową Piekarnię :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Widać, że wyrastał w koszyczku. Śliczny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudny chlebek;-) Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za serdeczne przyjęcie i do kolejnego pieczenia;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Idealnie Ci się upiekł!
    Rodzynki mnie nie kuszą, ale te kromki nimi napakowane bardzo mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Slicznie Ci wyszedl... Dziekuje za wspolna zabawe :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. śliczny, dzięki za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Chlebek wygląda bardzo smacznie i świątecznie. Do kolejnego spotkania w wirtualnej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniały bochenek. Do kolejnego wspólnego pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj tak istna z nas fabryka czekoladowych chlebów:) ..... piecze nas coraz więcej i to mi się podoba:). Pięknie Ci się chlebuś upiekł:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne chwile przy kuchennym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Śliczny miękisz :D Dziękuję za wspólnie spędzony czas

    OdpowiedzUsuń
  28. Z początku myślałam, że opisujesz reakcję gości po zaprezentowaniu im swojego czekoladowego chleba:P. Później się skapnęłam, że to cytat z książki, ale na pewno w rzeczywistości niejednemu by szczena opadła:P.

    OdpowiedzUsuń
  29. Pięknie Ci wyszedł, chleb ten jest niezwykle fotogeniczny i zachwyca już samym obrazem.
    Do następnego wspólnego pieczenia! :)
    Tosia (Smakowity chleb)

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękne wzorki na Twym chlebie, ślinka cieknie:) Pozdrawiam i do następnego chlebowego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie wychwyciłam tego cudownego zbiegu okoliczności - mój synek właśnie kończył czytać Charliego, gdy w naszych domach piekły się czekoladowe chleby :) Twój zachwycający i mocno rodzynkowy. Podziwiam Twój talent piekarski :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect