wtorek, 11 lutego 2014

krem cytrynowy



Cytrynowy krem jest wspaniałym dodatkiem do owoców, doskonale sprawdza się jako polewa do ciasta czy też sernika. Kremem można nadziewać kruche babeczki albo tarty, pasuje też do małych karnawałowych włoskich pączków. Doskonały i łatwy do przygotowania krem cytrynowy przygotowany na podstawie przepisu Joanne Chang


1 szklanka soku z cytryny
60 g masła
2 łyżki śmietany
4 jajka
2 żółtka
150 g cukru
szczypta soli
skórka z 1 cytryny 

W rondelku połączyć sok z cytryny, masło i śmietanę, wstawić na ogień i doprowadzić prawie do wrzenia. W międzyczasie w drugim garnku trzepaczką wymieszać jajka, żółtka i cukier, aż się dobrze połączą. Umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać to na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel, dodać do kremu masę śmietanową i dalej ubijać, aż wszystko się dobrze połączy i masa zgęstnieje. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać sól i drobno startą skórkę z cytryn i dobrze wymieszać. Krem przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce. 

11 komentarzy:

  1. W sobotę wyjechałam i nawet nie przypuszczałam, że będę tyle do tyłu:-) Jakie piękne kolory wiosenne. I tu w górach tak cieplutko, dzisiaj mieliśmy 11 stopni w plusie. Pozdrawiam serdecznie ze Szczyrku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, wypoczywaj, ładuj akumulatorki i łap słoneczko :) Buziaki!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Magda, można spróbować dodać zamiast masełka :) Buziaki!

      Usuń
  3. już samym kolorem jestem urzeczona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, dziękuję, brakuje słonka :)

      Usuń
  4. a czy na wynos można zamówić słoiczek lub miseczkę ? Kolor jak marzenie.
    Kamilka ,a pączki tym kremem nadziewać przed pieczeniem czy po ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, rozwiązanie już jutro :) Buziaki!

      Usuń
  5. Uwielbiam wszystko, co cytrynowe, a ten krem w szczególności. Mmmmmmm pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj boski taki krem! Uwielbiam cytrynę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilo, kolor absolutnie obledny!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect