sobota, 22 lutego 2014

pasta z fasoli i pieczonego czosnku


Czosnek podczas pieczenia traci swój ostry smak i staje się miękki i delikatny, można przygotować z niego czosnkowe confit z tymiankiem, smarować chleb albo podawać do mięs. Pieczony czosnek bez problemu można wycisnąć z łupiny i wykorzystać do pasty. Fasolowa pasta z pieczonym czosnkiem jest kremowa i delikatna, pachnie rozmarynem i cytryną. Doskonale smakuje rozsmarowana na pajdzie chleba lub podana jako dodatek do warzyw. Pastę z fasoli i pieczonego czosnku przygotowaną według przepisu Marty dodaję do akcji Warzywa strączkowe, edycja zimowa. 


400 g ugotowanej białej fasoli
1 główka czosnku
1 gałązka rozmarynu
1/3 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki skórki z cytryny
sól
pieprz 

Z główki czosnku odciąć wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku, nasmarować oliwą i piec w piekarnika nagrzanym do 180° C przez około 30 minut, aż będzie miękki. Upieczony czosnek przestudzić, a następnie wycisnąć z łupin. W malakserze utrzeć na gładką pastę czosnek, fasolę, posiekany rozmaryn, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 



(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

5 komentarzy:

  1. Potwierdzam - tego typu pasty sa pyszne!
    Bardzo apetyczne zdjecia Kamilo :)

    Milego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolę kochamy :):) a przepisik na to cudo zapisujemy!!!
    Miłego dnia!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pasty!

    OdpowiedzUsuń
  4. A moż być fasolka z puszki? Właśnie przez pomyłkę otworzyłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, pewnie, że tak :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect