codzienność

poniedziałek, 8 lipca 2013

strudel z boćwiną i fetą

 
Pyszny strudel z wytrawnym nadzieniem, przygotowanym z boćwiny z dodatkiem sera feta, parmezanu o aromacie czosnku, cebuli i świeżo startej gałki muszkatołowej. Strudel z boćwiną i fetą inspirowany tym przepisem, doskonale smakuje podany na ciepło lub zimno, z zieloną sałatką.
 
500 g boćwiny
125 g sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
25 g parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać posiekane liście boćwiny i poddusić, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty parmezan, orzeszki i całość dobrze połączyć z rozbełtanym jajkiem.


250 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
woda
szczypta soli
30 g masła 

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, sok z cytryny i wbić jedno jajko, dodać tyle wody, by zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut. Rozłożyć na stole ściereczkę, oprószyć mąką i umieścić ciasto na środku. Rękami oprószonymi mąką delikatnie rozciągać ciasto we wszystkich kierunkach aż pokryje ściereczkę. Najlepiej rozciągać ciasto od dołu, wierzchem dłoni. Rozciągnąć ciasto poza brzegi ściereczki. Gdy ciasto stanie się tak cienkie, że niemal przezroczyste, wylać na nie stopione masło i rozsmarować dłonią. Wyłożyć nadzienie wzdłuż jednego z brzegów ciasta. Przy pomocy ściereczki unieść koniec ciasta z nadzieniem i lekko zrolować do przeciwległego końca. Ścisnąć końce rulonu. Delikatnie przenieść strudel na blachę wyłożoną pergaminem, umieszczając brzeg zwinięcia pod spodem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Strudel piec 40 minut w piekarnik rozgrzanym do 180° C, do uzyskania złocistego koloru.

10 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect