piątek, 5 lipca 2013

knedle z truskawkami


Klasyczne ciasto z dodatkiem ziemniaków, mąki i jajek, nadziane truskawkami, podane z kwaśną śmietaną i truskawkowym puree, to połączenie idealne. Pyszne knedle z truskawkami smakują małym i dużym. 


500 g ugotowanych ziemniaków
350 g mąki pszennej  
1 jajko 
sól
truskawki
kwaśna śmietana  
cukier  


Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, jajkiem, szczyptą soli i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie truskawki i dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle obaczyć w mące i układać na desce obsypanej mąką. Knedle wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek. Knedle podawać z kwaśną śmietaną, posypane cukrem.

3 komentarze:

  1. Kamila ukłon - dyg:-)) Nawet nie próbuję...Ale bym zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam Kochana za małe opóźnienie w komentarzach, ale byłam na wyjeździe :) pyszne knedle - marza mi sie takie na obiad :)

    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect