środa, 17 lipca 2013

rustykalna tarta z kwiatami cukinii


Tarta upieczona z ciasta makaronowego, z którym bardzo dobrze się pracuje, nadziana kwiatami cukinii, serem mozzarella oraz z dodatkiem szynki dojrzewającej i masy jajecznej. Kwiaty cukinii przed ułożeniem na tarcie zostały nadziane masą zrobioną z ricotty, czosnku oraz żółtek. Tarta jest pyszna i bardzo delikatna w smaku. Przepis na rustykalną tartę z kwiatami cukinii inspirowaną tym przepisem dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.

 
250 g mąki pszennej
40 g oliwy
100 ml wody
4 g soli

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, odłożyć pod przykryciem na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do zapiekania, odciąć nadmiar ciasta.


250 g sera ricotta 
3 ząbki czosnku 
2 żółtka 
sól 
pieprz 
25 kwiatów cukinii

Ricottę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem oraz żółtkami, doprawić do smaku. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, żeby ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy.

 
3 jajka 
200 g jogurtu naturalnego
sól 
pieprz
80 g szynki dojrzewającej 
150 g mozzarelli

W misce ubić jajka z jogurtem, doprawić do smaku. Na cieście rozsmarować dwie łyżki masy jajecznej, ułożyć połowę nadzianych kwiatów cukinii oraz rozłożyć połowę szynki pokrojonej na kawałki i połowę pokrojonego na kawałki sera mozzarella. Następnie połowę warstwy serowej, pozostałe kwiaty cukinii oraz ser i szynkę, zalać wszystko pozostałą masą jajeczną. Nadmiar ciasta ułożyć na wierzchu tarty. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.



11 komentarzy:

  1. A wiesz, że tarty na cieście makaronowym jeszcze nie robiłam? Zapisuje sobie pomysł do późniejszego wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja ją zrobię na jakimś chrupiącym spodzie, koniecznie po powrocie - bo teraz jestem zupełnie bezkuchenna. Fantastyczny pomysł by faszerowanymi kwiatami wypchać tartę, jestem oczarowana Twoim postem Kamilko i całuję Cię z daleka!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudne te zdjęcia! smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jakaż piękna!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kwiaty cukinii jadłam tylko na słodko, ale ta tarta na pewno bardzo by mi smakowała :)))
    Wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  7. przeurocza ta twoja tarta!!!:) robi wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają wspaniale. Marzę o takim daniu. Ja swoje po prostu usmażyłam w cieście. Uwielbiam delikatny smak kwiatów. Niebo... A mi wyszło tak: zapraszam - http://domodnaleziony.blogspot.com/2013/07/kwiaty-cukinii-czyli-lipcowa-rozkosz.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect