środa, 10 lipca 2013

malinowe semifreddo z migdałami


Pyszny deser lodowy z malinami, likierem migdałowym i prażonymi migdałami jest idealny na ochłodzenie. Lekkie malinowe semifreddo z migdałami inspirowane przepisem Marty Gessler, dodaję do Akcji lodowej 2013.


3 jajka
350 ml śmietany 36%
100 g malin
100 g cukru pudru
50 ml likieru migdałowego
50 g płatków migdałowych
sól

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Migdały uprażyć na patelni na złoty kolor Żółtka ubić z połową cukru. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem, pod koniec ubijania wlać likier migdałowy. Wymieszać ubitą śmietanę z żółtkami, dodać mus malinowy, migdały. Ubić białka ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy śmietanowej. Masę przełożyć do pojemnika do zamrażania i zamrozić.



10 komentarzy:

  1. brzmi bosko i jaki kusi na tych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam i nie oddam:) bosko mi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny deser na te upalne dni :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! A ja mam maszynkę do robienia lodów, trala la!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam lody z chrupiącymi akcentami, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ bym zjadła. Wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy ta porcja dla mnie?Bo ja bardzo chętnie ją przygarnę:D

    OdpowiedzUsuń
  8. niebo w gębie!
    i tak pięknie podane

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect