niedziela, 28 lipca 2013

bezowa rolada z jagodami


Przepyszna bezowa rolada z jagodami to lipcowa propozycja Małgosi w Weekendowej Cukierni. Rolada jest lekka, delikatna i rozpływa się w ustach, nadziana jest bitą śmietaną i jagodami, a skórka cytrynowa doskonale ją aromatyzuje. Rolada z jagodami to doskonały deser na każdą okazję, przepis pochodzi z książki Carla Bardi "Ciasta".



200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru 
2 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny 

Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier, sok, skórkę i połączyć składniki kremu.


6 białek
250 g cukru
1 łyżka octu
1 łyżka skórki z cytryny
sól
cukier puder
250 g jagód 


Rozgrzać piekarnik do 170° C, a blachę o wymiarach 38 x 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia i lekko ją natłuścić. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i dalej ubijać, na końcu dodać ocet i skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wyłożyć masę na papier pozostawiając odstęp z każdej ze stron. Bezę piec 20 minut, po 10 minutach można przykryć wierzch bezy, by się zbytnio nie zrumieniła i zmniejszyć temperaturę do 150° C. Po tym czasie bezę wyjąć i studzić 10 minut, następnie wyłożyć odwracając bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę kuchenną, zdjąć delikatnie papier i wyłożyć krem posypując równomiernie jagodami. Zwinąć roladę i schłodzić dwie godziny w lodówce. 






7 komentarzy:

  1. rolada bezowa? szacunek. ja za zwykłą nie mogę się zabrać :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna, piękna i musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada oblednie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada niezwykle lekko! Bardzo wakacyjnie :)

    Pozdrawiam Kamilo i milego tygodnia zycze!

    OdpowiedzUsuń
  6. istna rewelacja:) boska jest!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect