codzienność

piątek, 19 lipca 2013

scones z cheddarem i szynką


Pyszne, miękkie serowe bułeczki z dodatkiem szynki dojrzewającej, zielonej pietruszki i śmietany. Scones z cheddarem i szynką szybko się robi i dobrze smakują jedzone na ciepło lub zimno.
 
300 g mąki pszennej 
50 g szynki dojrzewającej
1 jajko
25 g masła
1/2 pęczka pietruszki
 200 g sera cheddar 
150 ml zakwaszanej śmietany   
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli 

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. W składniki wcierać zimne masło opuszkami palców, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce cheddar i pokrojoną drobno szynkę. W drugiej misce wymieszać jajko z zimną śmietaną i dodać do składników suchych. Ciasto lekko wyrobić na omączonym blacie, rozpłaszczyć i wyciąć szklanką bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować białkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut.

11 komentarzy:

  1. podobają mi się te bułeczki, pyszniutkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze ich nie próbowałam, ale zachęciłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sconesy- w wersji słonej ich jeszcze nie jadłam! Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję do zrobienia, bo wyobrażam sobie, że smakują świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na drugie śniadanie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne bułeczki, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie bułeczki! Jeszcze ten dodatek pietruszki... ach :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawam bardzo smaku, a skąd miałaś pomysł na tą przekąskę? Śmiesznie trochę, bo jej nazwa kojarzy mi się ze skunksem :) Na pewno są smakowite. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydownaie wolę ciepłe scones.
    Zjadłabym Twoje na śniadanie z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect