codzienność

wtorek, 25 czerwca 2013

Vermont Sourdough


Chleb o chrupiącej skórce i wspaniałym pszennym środku jest bardzo prosty do przygotowania. Vermont Sourdough to jeden z bardziej popularnych chlebów Jeffreya Hamelmana upieczony z przepisu znalezionego u Trufli. Chleb wymaga przygotowania zaczynu dzień wcześniej, by kolejnego dnia mieć w domu cudownie pachnący bochenek.


150 g mąki pszennej chlebowej
188 g wody
2 łyżki zakwasu żytniego 


Wszystkie składniki wymieszać, zakryć szczelnie folią i zostawić na 12 - 16 godzin.


cały zaczyn
750 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki żytniej
462 g wody
1 łyżka soli 

Wymieszać zaczyn, mąki i wodę, zakryć folią i zostawić na 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą, wymieszać i krótko zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 150 minut. W trakcie wyrastania ciasto składać dwukrotnie, co 50 minut. Następnie podzielić ciasto na dwie części, uformować okrągłe bochenki, ułożyć w koszykach do wyrośnięcia, zostawić w temperaturze pokojowej na 120 minut, po czym piec w 240° C przez 35 minut.


11 komentarzy:

  1. jeden z najlepszych chlebów ,a jaki Kamilka się tobie mercedesowy upiekł

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie się prezentuje i pewnie jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest wspaniały! :) Zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zachęca mnie do drugiego śniadania, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak taki prawdziwy wiejski chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupuję podobny w ulubionej piekarni, niebywałe są Twoje piekarskie zdolności!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie upieczony!
    Zjadłabym nawet teraz...

    OdpowiedzUsuń
  8. ja ...każdy chleb domowego wypieku uwielbiam !!!!
    a ten taki urodziwy, hmmm :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudny:-) Kurcze ciągle robię jeden i nie mam odwagi zabarć się za inny. Poza tym nie mam koszy do chleba;-) Miłego dnia Kamilo, u Was też tak pada ciągle?

    OdpowiedzUsuń
  10. ale bochen! pieknie wypieczony i jaki okazały

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect