niedziela, 9 czerwca 2013

mus rabarbarowy z imbirem


Mus rabarbarowy z dodatkiem jogurtu naturalnego ma delikatną i kremową konsystencję. Kwaskowaty rabarbar dzięki pieczeniu z dodatkiem cukru palmowego zyskał przyjemny karmelowy posmak, a kandyzowany imbir doskonale pasuje do tego połączenia. Przepis na aksamitny mus rabarbarowy z imbirem dodaję do akcji Rabarbar.


500 g rabarbaru
80 g cukru palmowego
200 g jogurtu naturalnego
20 g kandyzowanego imbiru

Pokrojony na kawałki rabarbar ułożyć w naczynia do zapiekania, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aż rabarbar puści sok. Rabarbar wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut. Po upieczeniu odlać sok, a rabarbar zmiksować na gładką masę. Do musu dodać jogurt i dobrze wymieszać. W szklanych naczyniach ułożyć rabarbarowy mus, na wierzchu polać odlanym sokiem, udekorować kandyzowanym imbirem. Deser schłodzić w lodówce przed podaniem. 



13 komentarzy:

  1. ale ciekawy pomysł z tym imbirem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, imbir? podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale różowiutko, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię imbirowe dania :) mus wygląda pysznie!

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo prosty, smaczny i niezwykle efektowny deser:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. intrygujący dodatek imbiru.. ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham kaline gdy kwitnie:-) apetyczny ten twój mus:-) pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj, zjadłabym sobie teraz taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, pycha! I wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo oryginalny przepis na deser z rabarbarem!:) trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, oj koniecznie, koniecznie :) Udana wycieczka? Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect