środa, 12 czerwca 2013

oładki z akacją i jabłkiem


Przepyszne są kwiaty akacji w cieście, tym razem przyszła pora na małe drożdżowe placuszki z płatkami akacji z dodatkiem startego jabłka, osypane cukrem pudrem. Przepis na oładki z akacją i jabłkiem dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.


1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jabłko
1 szklanka płatków akacji
1 szklaka mleka
2 łyżki cukru
10 g drożdży
1 jajko
sól
olej do smażenia
cukier puder

W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać ciepłe mleko, roztrzepane jajko, mąkę, szczyptę soli i starte na tarce jabłko. Wszystko razem dobrze wymieszać by uzyskać gładką masę, dosypać płatki akacji i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć niewielkie placuszki z obu stron przez kilka minut. Oładki podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.




11 komentarzy:

  1. z jabłkiem i akacja to musi być delicja , kurcze ciekawe czy co o jednej już wszystko przekwitło, bo te twoje oładki Kamila cudo

    OdpowiedzUsuń
  2. rany jakie delikatniutkie:) widać,że rozpływają się w buzi:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czuję wspaniałe zapachy przez monitor, moja wyobraźnia zaczęła pracować na wyższych obrotach, jesteś kwiatową księżniczką, ciekawe jakie płatki dorzucisz do potrawy kolejnym razem... cmoksy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz spotykam się z nazwą oładki;-) A racuszki pierwsza klasa:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. i ja pierwszy raz widzę taką nazwę, ale przyznam, że wdzięcznie brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o! a coś podobnego to akurat sobie upichciłam ostatnio:) ale nie na drożdżach - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ołdaki- właśnie!
    dzięki za przypomnienie, że miałam je robić;>!
    Pozdrawiam i dziękuję Ci również za udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, ale pychotka!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect