czwartek, 27 czerwca 2013

truskawkowa sałatka caprese


Klasyczna sałatka caprese to pomidory, mozzarella, sos z oliwy i bazylia, ma odzwierciedlać włoskie barwy narodowe. A gdyby tak, zastąpić pomidory, truskawkami i dodać do tego roszponkę oraz sos winegret na bazie octu truskawkowego, miodu i oliwy z oliwek, to powstanie truskawkowa sałatka caprese. Pyszna sałatka inspirowana tym przepisem, jest idealna na lekki posiłek w ciągu dnia. 
 

2 łyżki octu truskawkowego
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy 
kwiat soli morskiej
pieprz

Do miseczki wlać ocet truskawkowy, dodać sól i wymieszać aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 
200 g mozzarelli mini
200 g truskawek
70 g roszponki
4 łyżki migdałów
bazylia

Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej ułożyć osączone z zalewy kulki mozzarelli, pokrojone truskawki oraz kawałki migdałów. Wszystko skropić truskawkowym winegretem i posypać posiekaną bazylią.
 

8 komentarzy:

  1. Te trzy dominujące kolory na talerzu uwielbiam niezmiennie od lat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne są truskawki w zielonym wydaniu, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie ją ujęłaś!! Jestem przekonana, że niejeden Włoch zamieniłby z rozkoszą klasyczną wersję na taką z polską truskawą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi właśnie,
    że miałam nastawić ocet truskawkowy!
    Dziękuję i sałatką się częstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Az mi slinka poleciala na sam widok :) Wspaniala salatkowa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  6. taka Francja elegancja , mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny sos, a i sałatka piękna :-) Miłego wieczorku:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam caprese, a z dodatkiem truskawki musi być jeszcze pyszniejsza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect