czwartek, 6 czerwca 2013

grillowane szparagi z sosem cytrynowo - kolendrowym


Przepyszny i bardzo prosty do przygotowania odświeżający sos kolendrowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu z dodatkiem skórki i soku z cytryny. Sos ten doskonale smakuje podany do grillowanych zielonych szparagów. Grillowane szparagi z sosem cytrynowo - kolendrowym sprawdzą się jako lekki posiłek w ciągu dnia. 


500 g zielonych szparagów
oliwa
sól
pieprz
 
Odciąć stwardniałe końcówki szparagów u nasady i wymieszać łodygi z oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć szparagi na gorącym grillu lub patelni grillowej i obracać w miarę pieczenia. Gdy zmiękną, przełożyć je na półmisek.


1/2 pęczka kolendry
100 g jogurtu naturalnego
50 g majonezu
3 łyżki soku z cytryny
skórka z cytryny

Liście kolendry włożyć do pojemnika malaksera, dodać jogurt i majonez, wlać sok z cytryny i całość zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i skórką z cytryny. Podawać do grillowanych szparagów. 

7 komentarzy:

  1. Myślę, że to połączenie bardzo by mi smakowało. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią zjadłabym na lunch:)
    Podeślesz porcyjkę?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chcę taki posiłek w środku dnia! Ja!

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wrócić do hodowania kolendry na balkonie, w ubiegłym roku miałam z nią wielką frajdę :)Szparagi jak zwykle smaczne, ale ten sos musi być obłędny!!!
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. to musiało byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny zestaw!
    Dzisiaj znowu kupiłam szparagi...

    OdpowiedzUsuń
  7. Podpatruję z wypiekami na twarzy te Twoje propozycje:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect