niedziela, 30 czerwca 2013

migdałowy krem z ricotty z truskawkami


Lekki krem na bazie ricotty o migdałowej nucie, podany z truskawkami i ciasteczkami amarettini. Deser jest bardzo szybki do przygotowania i świetnie wygląda podany w niewielkich szklaneczkach. Kremowy krem z ricotty przygotowany z dodatkiem miodu, likieru migdałowego i skórki z cytryny doskonale smakuje podany ze świeżymi truskawkami i migdałowymi ciasteczkami. Migdałowy krem z ricotty z truskawkami inspirowany tym przepisem, dodaję do akcji Desery z truskawkami


250 g ricotty
30 g miodu
skórka z 1 cytryny
25 ml likieru migdałowego

W misce utrzeć ricottę z miodem, skórka otartą z cytryny i likierem na gładki krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. 


30 g ciasteczek amarettini
250 g truskawek 

Połowę pokruszonych ciasteczek ułożyć na dnie niewielkich szklaneczek do deserów, na nich ułożyć kawałki oczyszczonych truskawek i wycisnąć krem z ricotty. Tak przygotowane desery schłodzić w lodówce. Podawać ze pozostałymi truskawkami i ciasteczkami.



7 komentarzy:

  1. Jak zwykle Francja elegancja i wielkie mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. To z cala pewnoscia jeden z moich ulubionych szybkich deserow : owoce + serek lub jogurt z jakims smakowym dodatkiem; pocieszam sie samym amaretto, zamiast ciasteczek ;)

    Pozdrawiam Kamilo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie Kamilko. Świetnie musi smakować ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały deserek :) Delikatny i z migdałami za którymi wprost przepadam :) Do tego świetnie się prezentuje... SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie szklaneczki!
    Sięgam po jedną...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektowny deser, mniam, mniam:-) Godny powtórzenia!;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie go sfotografowałaś. Desery z dodatkiem truskawek są przepyszne :)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect