codzienność

poniedziałek, 3 czerwca 2013

gofry kukurydziano - cytrynowe


Pyszne i chrupiące gofry kukurydziano - cytrynowe podane z syropem truskawkowo - rabarbarowym o aromacie wanilii, przygotowane z dodatkiem syropu kukurydzianego. Gofry kukurydziano - cytrynowe z przepisu Anny Olson, dodaję do akcji Rabarbar.

2 szklanki rabarbaru
2 szklanki truskawek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki syropu kukurydzianego
1 szklanka wody
1 laska wanilii

Przekroić wzdłuż laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Zagotować na średnim ogniu wodę z syropem kukurydzianym, cukrem, rabarbarem, połową przekrojonych na ćwiartki truskawek, ziarenkami i strączkiem waniliowym. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 min, aż rabarbar zmięknie, a syrop zrobi się różowy. Zdjąć z ognia i przecedzić. Dodać pozostałą szklankę pokrojonych truskawek i ostudzić syrop.


1 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 1/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju
2 jajka 
jogurt naturalny

Zmieszać w misce mąkę, kaszkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. W drugiej misce wymieszać za pomocą trzepaczki maślankę z olejem i żółtkami. Połączyć sypkie i płynne składniki i zamieszać trzepaczką, żeby się połączyły, ale niezbyt intensywnie, ciasto może być grudkowate. Ubić miękką pianę z białek i delikatnie zmieszać z ciastem. Lekko natłuścić rozgrzaną gofrownicę i wlać porcję ciasta, zamknąć gofrownicę i smażyć, aż przestanie się z niej wydobywać para, około 4 minut, zależnie od rodzaju urządzenia. Gotowe gofry przekładać do żaroodpornego naczynia i trzymać w nagrzanym piekarniku. Nakładać gofry na talerzyk, przybrać je jogurtem oraz syropem z truskawkami.



7 komentarzy:

  1. Kolejne pyszne gofry, które przypominają mi o tym,
    że wieki ich nie jadłam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooooooooooooooo gofry z kukurydzianą kaszką i na dokładkę z takim nadzieniem , świetny duet i jak smakowicie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Umrę jak zaraz takich nie zjem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak! Marzą mi się gofry :) wygladaja pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie gofry to marzenie:-) Nie dam rady dzisiaj zasnąć chyba;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie no...bajeranckie sa te Twoje gofry!:) Czestuje sie jednym do porannej kawki z mleczkiem, aaaaaaam!;)
    Milego dzionka!:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Gofry na śniadanie!
    mniaaam!
    dawno u mnie ich nie było, jeszcze muszę troszkę odczekać i zrobię, zrobię na pewno :)Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect