codzienność

poniedziałek, 10 czerwca 2013

dżem akacjowy


Robinia akacjowa ma kwiaty, które zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, cukry, kwasy organiczne i sole mineralne. Z płatków robinii można przygotować bardzo aromatyczny i pyszny dżem, który doskonale nadaje się do nadziewania bułeczek czy też pączków, można też przekładać nim ciasta. Dżem akacjowy z przepisu Beaty, dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.


200 g płatków akacji
1 jabłko
250 ml wody
sok z 1 cytryny
50 g cukru
50 g rodzynek


Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze części. Do garnka wlać wodę, dodać sok z cytryny i jabłka. Dusić około 15 minut na średnim ogniu, wsypać cukier, zredukować masę o 1/3. Wsypać płatki a kiedy zmiękną zmiksować, dodać rodzynki i dusić na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić, przykryć kocem, by słoiki powoli stygły. Po otwarciu przechowywać w lodówce. 
 

16 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, chociaż smaku (niestety!) nie potrafię sobie wyobrazić. Nigdy nie jadłam akacji, ale wierzę, że się to zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow :) nigdy takiej nie jadłam. Wygląda wspaniale ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. rany jakie piękne zdjecia:) wybitny ten twój dżemik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny dżem! A ja miałam już zostawić akację w spokoju w tym roku- może jak przestanie padać to coś jeszcze dorwę- bo taki dżem w bułeczkach... to musi być cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapewne dżem przepyszny. Kolejna extra propozycja:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alicja zaintrygowała mnie przecierem akacjowym,
    a teraz Ty zachwycasz tym dżemikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. akacja jest cudowna i przetwory z niej również :)

    zachwycające zdjęcia.

    pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedys Kamilo popelnilam ucierane kwiaty akacji (na modle róży z cukrem), no i nadeszlo rozczarowanie... a moze za bardzo lubie konfiture różaną? Usciski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, no nie, róża to róża, bez dwóch zdań! Ściskam Basiu! :)

      Usuń
  9. Kamila , świetny ten dżem jest , tzn pyszny , ja go robiłam w tamtym roku ,ale pewne wydarzenia mi nie umożliwiły pokazanie
    A twój wygląda prześlicznie aa dokładkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, a ja ucieranej w tym roku nie zdążę zrobić, przekwita zbyt szybko. Miłego!

      Usuń
  10. ciekawa jestem jak smakuje! może się przekonam za rok:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, jest fajna, słodka i jabłko z rodzynkami dodaje fajnego posmaku. Mnie akacja zrobiła psikusa i zbyt szybko przekwita, żałuję, że ten maj taki krótki :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Kamila, ja pierniczę, czy Ty coś masz jeszcze w ogródku, czy juz wszystko przerobiłaś już na " obiady" ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    P.s.
    Możesz mnie adoptować :D

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest moje pierwsze spotkanie z dżemem akacjowym. Szkoda, że na razie tylko teoretyczne, bo chętnie bym go spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dżem akacjowy... sama jeszcze nie miałam okazji robić ale znajoma dała mi w tamtym roku słoiczek takich pyszności. Nieziemsko smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect