codzienność

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

zupa warzywna z soczewicą

 
Pyszna i bardzo pożywana zupa z warzyw korzeniowych z soczewicą. W naczyniu do zapiekania obok dyni i pomidorów mogą się znaleźć ulubione marchewki, seler, pietruszka, batata lub buraka. Zupa doprawiona jest czosnkiem, aromatycznym kuminem, nasionami kolendry i rozgrzewa dzięki płatkom chili. Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa warzywna z soczewicą ugotowana z przepisu Billa Grangera

500 g warzyw korzeniowych
250 g dyni
350 g pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczki mielonej papryki
600 ml bulionu
90 g czerwonej soczewicy
sól
pieprz
jogurt naturalny
kolendra

Obrane i pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe, pokrojoną w kostkę dynię i pomidory, obrany czosnek umieść w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, posypać przyprawami, dodać sól i pieprz, nakryć naczynie i piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C, aż warzywa zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika warzywa lekko rozgnieć widelcem, włożyć do garnka i wlać bulion. Garnek postawić na średnim ogniu i doprowadzić zupę do wrzenia. Dodać soczewicę, zmniejszyć ognień i gotować 20 minut, aż soczewica zmięknie, gdyby zupa stała się zbyt gęsta dodać więcej bulionu lub wody. Zupę doprawić do smaku i podawać z jogurtem i posiekaną kolendrą.

16 komentarzy:

  1. Śliczna!
    Wystarczy za cały obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna gęściocha :)
    Lubię!
    I jaka ładna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę z soczewicy. Już dawno nie robiłam. Twoja wygląda smakowicie a zdjęcia są cudne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ubóstwiam zupę soczewicową i już dość dawno nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie, chętnie wypróbuję tę z Twojego przepisu.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietna zupka. Lubie takie z dodatkiem soczewicy. I ten sloneczny kolor... :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny skład ma ta zupa, koniecznie do spróbowania, a jakie piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Energetyczny kolor i ciekawy skład, z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam soczewicę:)
    http://www.fashionable.com.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Temperatury wciąż jeszcze niezbyt wiosenne
    więc z przyjemnością zjadłabym talerz tej pysznej, gęstej zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie słoneczny kolor tej zupy! w sam raz na nieśmiało powracającą wiosnę!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapowiada się naprawdę pysznie. Ładny ma kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie zupki :)

    Buźka ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. o tak taką zupkę chcę :) piękna

    OdpowiedzUsuń
  15. Będę musiał zużyć w końcu dwie paczki soczewicy, a zupy uwielbiam więc chyba już wiem co z nimi zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja na hasło -zupa z soczewicy robię się głodna , oj takie zupy kocham jeść

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect