poniedziałek, 1 kwietnia 2013

mazurek chałwowy z pistacjami


Mazurek na kruchym i delikatnym spodzie z maślanym kremem chałwowym, z dodatkiem pistacji i czekolady. Mazurek chałwowy z pistacjami jest przepyszny i znakomicie smakuje podczas świątecznego spotkania w gronie najbliższych.


200 g mąki krupczatki
130 g masła
1 żółtko 
50 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
skórka z 1 cytryny

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, śmietanę, skórkę startą z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość kilku minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 20 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
  

300 g chałwy orzechowej
200 g masła
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka spirytusu
100 g niesolonych pistacji
100 g czekolady 

Masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksować aż otrzymamy jednolitą masę, dodać połowę posiekanych pistacji, sok z cytryny,  alkohol i dobrze wymieszać. Krem rozsmarować na kruchym spodzie, posypać posiekanymi pistacjami i polać roztopioną czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu.

6 komentarzy:

  1. o matusiu jaki elegancki , jaki czadowy , taki to już musi urywać wiadomo co
    Kamilko cudo*

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałwa,pistacje i czekolada...
    Mazurek na bogato!
    I baran z rozkoszą się na nim rozsiadł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny Kamilko!
    I do tego cudownie zielony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle pyszności w jednym cieście, mniami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wygląda, trochę jak mech w tajemniczym lesie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect