codzienność

piątek, 23 marca 2012

kotleciki z wędzonej makreli i ziemniaków


Proste składniki w doskonałym połączeniu, idealne na posiłek o każdej porze. Przepis na kotleciki z wędzonej makreli i ziemniaków pochodzi od Liski.


250 g ugotowanych ziemniaków
1 wędzona makrela 
1 łyżka chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
3 łyżki ziół
pieprz
tarta bułka
olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, makrelę obrać, oddzielić od ości, rozdrobnić widelcem i połączyć z ziemniakami, chrzanem, sokiem z cytryny, jajkiem i ziołami, doprawić. Uformować płaskie kotlety, które obtoczyć w tartej bułce. Kotleciki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, z każdej strony, na złoty kolor.



16 komentarzy:

  1. świetny sposób na rybę!:))) u nas tez już taka wiosna!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!
    Piękna wiosna u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dobrze, ze już jest, miło z nią :)

      Usuń
  3. Już po raz drugi w tym tygodniu trafiam na te kotleciki.
    To chyba znak, że czas się za nie zabrać:)
    Wiosenne pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, to faktycznie znak :) Miłego weekendu!

      Usuń
  4. O takim cudzie jeszcze nie słyszałam;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przesladuja mnie te kotleciki normalnie - chyba nie bede miala wyjscia i bede musiala je zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, koniecznie, nie pożałujesz :)

      Usuń
  6. uwielbiam Twoje pomysly na pysznosci ; -) jestes moja mistrzynia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają naprawdę fajnie. Uwielbiam wędzoną makrelę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, to jest naprawdę świetny pomysł. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Świetny pomysł. ! Makrelę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect