codzienność

sobota, 12 listopada 2011

orecchiette boscaiola


Orecchiette to makaron, przypomina kształtem małe, okrągłe muszelki, mające lekko pofałdowaną powierzchnię, na brzegach ciasto jest grubsze, a pośrodku cieńsze. Jego długość najczęściej wynosi około 2 centymetrów. Charakterystyczny kształt uzyskuje się poprzez naciśniecie kciukiem lekko rozwałkowanego i odpowiednio wykrojonego ciasta. Makaron orecchiette tradycyjnie serwuje się jako dodatek do zup lub mięsnych sosów. Bardzo dobrze komponuje się z boczkiem, mieszanymi leśnymi grzybami, czosnkiem, oblany sosem ze śmietany i parmezanu. Orecchiette boscaiola podpatrzony w książce "Kuchnia włoska", wydanego przez Rzeczpospolitą.


375 g makaronu orecchiette
60 g masła
150 g grzybów
135 g wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
300 ml śmietany
40 g parmezanu 
sól
pieprz
natka pietruszki

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Boczek drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło, dodać boczek i smażyć 5 minut, mieszając. Dodać grzyby i czosnek, smażyć na wolnym ogniu. Dodać pieprz i śmietanę, gotować na wolnym ogniu, aż sos wygotuje się do połowy. Dodać starty ser i gotować, aż się rozpuści. Wymieszać z makaronem ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natka pietruszki.



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kremowe sosy. Fantatsycznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, bardzo apetycznie przyrządzony! Aż zrobiłam się głodna, teraz mam ochotę na makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, takie leśne grzybki pasowałby do kaszotta jeszcze bardziej:) i super pomysł z tym boczkiem! na pewno pysznie to wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Slyvvia, ja też. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Burczymiwbrzuchu, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, leśne grzybki smakują wybornie. Twoje kaszotto zachwyca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. mam boczek, mam orcchiette i mam kurki, trza zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie wloskie smaki, wyglada pysznie :)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Aga, w takim razie smacznego życzę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Sara, dziękuję Ci bardzo. Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect