codzienność

niedziela, 29 maja 2011

placek z rabarbarem i truskawkami

 
Kolejna odsłona na temat rabarbaru, tym razem dodałam też truskawki. Placek z rabarbarem i truskawkami to przepis Anny Olson. Przepyszne ciasto na smacznym spodzie, z owocami pod pyszną kruszonką.


1 1/4szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
100 g masła
1 łyżka soku cytrynowego
5 łyżek zimnej wody

Zmieszać mąkę z solą i posiekać z masłem, aż ciasto będzie równomiernie grudkowate. Dodać sok cytrynowy i wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200º C. Oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim płaską foremkę o średnicy 20 cm. Przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
 
4 szklanki rabarbaru
2 szklanki truskawek
1 szklanka cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta soli

Wymieszać obrany i pokrojony rabarbar i truskawki pocięte w plasterki z cukrem, skrobią, przyprawami i solą. Przełożyć owoce na przygotowany spód.
 
2/3 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
50 g masła

Zmieszać mąkę z cukrem, gałką muszkatołową i solą. Zalać stopionym masłem, wymieszać  i powstałą grudkowatą masą posypać owoce. Ustawić formę na blasze i piec 20 minut w temperaturze 200º C, następnie zmniejszyć temperaturę do 175º C i piec jeszcze przez 30 minut, aż w owocowym soku pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli spód zbyt mocno brązowieje, owinąć brzegi placka folią aluminiową.

8 komentarzy:

  1. zjadłoby się takie do niedzielnej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna rabarbarowa warstwa..

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu, wpadaj, upiekę jeszcze jeden, mój tata się ucieszy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieja, dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, pachnący słońcem!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne, weekendowe ciasto... a tu poniedziałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Żenia, dziękuje, miłego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Magda, ciasto świetnie nadaję się by je zabrać na wycieczkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect