sobota, 23 kwietnia 2011

mazurek z lemon curd


Czas na idealny wielkanocny wypiek mazurek z lemon curd. To wypiek, który zawiera dużo rodzynek, czasem nazywam go rodzynkowcem. Najlepszy jest kilka dni po upieczeniu. Krem cytrynowy nadaje mu wyjątkowy smak.

300 g mąki pszennej
3 żółtka
1/2 szklanka śmietany
150 g masła
150 g cukru pudru
150 g rodzynek
1 cytryna

Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną. Oddzielnie utrzeć miękkie masło. Do utartego masła dodawać porcjami masę żółtkową i mąkę nadal ucierając. Sparzoną cytrynę otrzeć ze skórki i dodać ją do ciasta. Sparzone rodzynki, oprószyć mąką i dodać do ciasta. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć ciasto. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Na ostudzony mazurek nałożyć warstwę lemon curd.

4 komentarze:

  1. Dla Ciebie też wszystkiego dobrego! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilo, ogromnie mi się podoba ten przepis. Lemon curd fajnie musi przełamywać słodycz mazurkowego ciasta. W tym roku już nie dam rady, ale zapisuję sobie do wypróbowania na przyszłe święta. Życzę pięknej i smakowitej Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje! Również wszystkiego dobrego! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect