poniedziałek, 18 kwietnia 2011

zawijaski jabłkowe


Uwielbiam cynamon, jego smak i zapach, jego połączenie z jabłkiem w szarlotce. Takie właśnie połączenie znalazłam w tych zawijaskach jabłkowych, więc kupiłam ten przepis w ciemno. Moje zawijaski nie są takie dostojne, ale myślę, że równie smaczne. 

500 g jabłek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w centymetrową kostkę. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cynamon, cukier i masło. Gotować około 5 minut, do czasu aż zmiękną i przestaną być surowe. Wystudzić i odsączyć z płynu. 

220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody
60 g masła
35 g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki mleka

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać masło i cukier. Zmiksować do momentu uzyskania kruszonki. Dodać śmietanę i połowę mleka. Zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta, jeżeli jest ono za suche, dodać resztę mleka i ponownie zmiksować. Ciasto rozwałkować na silikonowej macie lub blacie podsypanym mąka na grubość 0,5 centymetra. Na cieście rozłożyć odsączone jabłka. Zwinąć całość jak roladę. Pokroić na 8 kawałków. Ciasto układać nadzieniem do góry w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy pomiędzy kawałkami ciasta ponieważ ciasto urośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200º C i piec na złoto około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect