niedziela, 10 kwietnia 2011

adwokatowe rafaello

 
Adwokatowe rafaello, jest bardzo szybkie do przygotowania i nie wymaga pieczenia.  Efektownie prezentuje się na stole. Przepis mam z gazety, ale teraz to już mi trudno ustalić z jakiej, bo mam go już kilka ładnych lat. Zamiast adwokatu użyłam ajerkoniak własnej produkcji, więc ciasto raczej dla dużych dzieci.

625 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
300 g masła
200 g cukru
250 g wiórek kokosowych
400 g herbatników
250 ml ajerkoniaku

W szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać żółtka z mąkami i ugotować budyń. Masę ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i powoli dodawać po łyżce masy budyniowej. Nadal ucierają dodać adwokat i wiórki kokosowe. W foremce wyłożonej folią ułożyć warstwę herbatników, na to wyłożyć część kremu adwokatowego, następnie herbatniki i krem. W zależności od wielkości foremki mogą być trzy albo cztery warstwy herbatników. Na ostatnią warstwę herbatników wyłożyć krem i posypać wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki. Najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect