środa, 6 kwietnia 2011

udziec indyka w warzywach


Pyszny udziec indyka w warzywach to cały obiad w jednym garnku, mięso z warzywami. Udziec według tego przepisu jest bardzo kruche, soczyste i smaczne

1 udziec z indyka
3 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
6 ziemniaków
1 por
2 łodygi selera naciowego
olej do smażenia
papryka słodka
sól
pieprz
majeranek
czosnek granulowany

Udziec indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż w kilku miejscach i natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Cebulę pokroić w paski, czosnek w plasterki, marchewkę w talarki, łodygi selera pokroić w półksiężyce, pora w krążki, ziemniaki pokroić w półkola. Pokrojone warzywa wrzucić do miski, wymieszać i dobrze doprawić. Warzywa powinny marynować się chwilkę w przyprawach. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć udziec, podsmażyć z każdej strony do zbrązowienia. Gdy zbrązowieje przełożyć go do formy do zapiekania. Z kolei na rozgrzany olej dodać warzywa z przyprawami i smażyć je około 10 minut, często mieszając. Usmażone warzywa dołożyć do udźca, całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C na około 90 minut .

2 komentarze:

  1. Wygląda oszałamiająco! Uwielbiam mięsa pieczone z warzywami!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect