wtorek, 5 kwietnia 2011

chowder kukurydziany


Chowder to klasyczne amerykańskie danie jednogarnkowe, gęsta zupa. Chowder kukurydziany z boczkiem, przygotowany na podstawie przepisu Michael Smith, to solidny posiłek, który z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad.

8 plasterków boczku
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
4 szklanki mleka
1 szklanka śmietany
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 szklanki ziaren kukurydzy
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

W garnku do zupy obsmażyć posiekany boczek na średnio dużym ogniu, aż będzie chrupki i rumiany. Odlać połowę powstałego tłuszczu, dodać obraną, posiekaną cebulę i posiekanego selera naciowego. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Dodać mleko, śmietankę, podgrzać. Wsypać mąkę kukurydzianą, mieszać około 10 minut, aż zupa zgęstnieje. Dodać kukurydzę, podgrzewać aż zupa będzie gorąca. Spróbować, doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Iza, to musi być pyszne! Jeszcze nigdy nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo pyszne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect